KURUMSAL

KURUMSAL

BTÇH Birliği

B.T.Ç.H. Birliğinin Doğuşu

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Yüzyılların birikimini barındıran ve dolayısı ile her çetin dönemi müşkül de olsa arkada bırakıp kendine yeni yollar çizebilen bir yapıya sahiptir. Ancak yeni durumların çabuk kavrayışı halinde şaşaalı dönemler, geç kalındığında ise çöküntüler yaşanmıştır.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesinin önde gelen esnaf ve yöneticileri son 20-30 yıllık süreci yaşadılar, gördüler ve aylarca tartışarak çeşitli tahliller yaptılar. İş bu bilincin zihinlerde pekiştirilmesi ve organizasyona kalmıştı. Artık başka bir göz ile bakılmalıydı, perakendecilik gözü ile bakıldığında bölgemiz merkeziyetini ve önemini yitirmiş yeni çarşıları kendine rakip sayıyordu. Oysa burası hiçbir merkez ile mukayese götürmeyecek ve perakendecilik kıstası ile yeni çarşı ve AVM ‘ ler ile bir kefeye konulmayacak kadar kıymetli bir mekândı.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi kadim Bursa ‘dan bizlere kalmış muazzam bir mirastır.Bağrında beslediği Hanlar Çarşılar Pazar yerleri Hamamlar Camiler v.b. nadir yapılarıyla yüzyıllarca ihtiyaçların değişimi sürecine ayak uydurmuş ve hizmet vermiş Balkan ve Anadolu’nun en eski Alış Veriş Merkezidir.Yeni sürecin çok iyi kavranması ve o yönde organize olmak yeni kaderin bilinçli başlangıcıdır. Doğru olan bakış açısı budur. Böyle bakıldığında bu bölge Bursa’nın tam da merkezidir.O kadar ki bizce şehir bu merkeziyet anlayışıyla yeniden planlanmalıdır.

30’a yakın Han Çarşı ve Pazar yöneticisinin bir platform temelinde her ay yaptığı uzun soluklu ve yorucu toplantılarından çıkan ilk önemli tespit işte budur. Bu büyük bir anlayış değişikliği ve yeni bir geleceğe bakma açısıdır. Henüz bütün bölgenin bilincine yerleşmemişse dahi büyük adımlar atılmıştır.

İkinci tespit ise sınırları, doğası ile çizilmiş, hanlar, çarşılar ve Pazar yerlerinden oluşan coğrafi iktisadi, tarihi, fiziki yapı ve özellikle sosyal kültür ve alışveriş anlayışı ile özel bir bölge oluşudur.Bu bölge, tartışmalar ve irdelemeler sonucu “Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi” olarak isimlendirildi.Ve yeni oluşum ise Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu olarak adlandırıldı.

Üçüncü tespitimiz ise, madem bu bölge özel bir bölge ve hatta çok özel bir bölge öyleyse özel olarak ele alınmalı , özel idareye sahip olmalı (Mütevelli Heyeti gibi) ,esnafı özel bir teşkilatlanmaya sahip olmalı ve hatta bu ve Türkiye deki diğer benzeri bölgeler için bir kanun çıkartılmalıdır.

Bu ana tespitler doğrultusunda en önemli görevin atalarımızdan gelen gelenek ve modern hayatın organizasyon ilkeleri doğrultusunda teşkilatlanma olmalı idi. Bu bölgenin en büyük zaaflarından birisi bu idi. Organize olmadan ileriye yürümenin güç, sancılı ve masraflı olacağı açıktı.Aylık toplanan yöneticiler 7 kişilik bir icara kurulu seçti ve bu strateji doğrultusunda vazifelendi.Artık sıra kent ile tanışmaya gelmişti.

Bir geniş basın toplantısı yapıldı. Yapımız, ilkelerimiz ve hedeflerimiz özetle anlatıldı. Daha sonra bu bilgileri zenginleştirip dosyalayarak başta Sn. Vali olmak üzere B.Ş.B. Başkana Osmangazi B.Başkanı, esnaf , ticaret ve sanayi, mimarlar, inşaat mühendisleri, şehir planlamacıları odaları ve il kültür ve turizm müdürlüğü başta olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşlar ziyaret edildi. Yeni ve eski Belediye Başkanları Bilim Adamı ve araştırmacılar gibi otoriteler kahvaltılı ve yemekli toplantılara davet edilip kendileri dinlendi. Her fırsatta bölgemizi ziyaret eden siyasilere bölgemiz eksikleri ve yasal çerçeve hakkında hazırlanan dosyalar verildi. 2–3 ay gibi kısa bir sürede kent, platformu tanımakla kalmamış büyük coşku ile destek vermiştir.

Bazen gece yarılarına kadar yoğun emek verilen çalışmalar çetin tartışmalar ve büyük gayret ile adım adım yeni dönemin bilinçlenme çalışmaları paralelinde bölge ile ilgili somut çalışmalar yürütüldü. Bu çalışmalar sonucu ileriye yönelik bir tespite daha ulaşıldı. Bölge bir cazibe merkezi haline getirilmeli idi. Bu amaçla bölgeye yapılan bütün yatırımlar Tarihi özelliğin ortaya çıkartılması yanında modern yaşamın gereklerinin de kazandırılması (modern tuvalet ağı, ulaşım kolaylığı, oturma ve etkinlik alanları, yön tabelaları, haritalar, esnaf eğim programları v.b.)doğrultusunda olmalıdır.Bu konuda da ayrıntılı çalışmalar yapılıp dosyalar halinde ilgili yerlere iletilmiştir. Amaç devlet ve yerel yöneticilerin var olan ilgisini daha da mütemerkiz hale getirmek ve sonuçta 20–30 yılda yapılacakları 5–10 seneye indirmekti. Böylece geç kalınmışlık bir nebze de olsa telafi edilecektir.

Çok daha öncelerden kıvılcımlanan bu hareket son 2 buçuk sene içinde çok yoğun ve teşkilatlı hale getirildi. Nihayet işlerin daha hızlı yürümesi ve artan mali ihtiyaçların değişik projelerle karşılanması ve her şeyin kanun çerçevesinde yürütülmesi için esasen bölgedeki tüzel kişilerden (dernekler, yönetimler) ve gerçek kişilerden oluşacak hukuki bir yapıya gidildi. platformun adı ise B.T.Ç.H.Birliği olarak değiştirildi.

BTÇH Birliği Adına

Dr. Mehdi Kamruz

BTÇH Birliğinin Amacı

Bursa'da güneyinde Atatürk Caddesi,kuzeyinde Cumhuriyet Caddesi,doğusunda Gökdere Bulvarı,batısında Cemal Nadir Caddesi olarak tanımlanan bölgenin, tarihi dokusunun korunmasına, sosyal yaşamın ihtiyaç ve gereklerinin çağa uygun bir şekilde giderilmesine, toplam gelirir arttıran bir CAZİBE MERKEZİ haline getirilmesine çalışmak.

BTÇH Birliğinden Bölgenin Tahlili

1. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Yüzyılların birikimini barındıran ve dolayısı ile her çetin dönemi müşkül de olsa arkada bırakıp kendine yeni yollar çizebilen bir yapıya sahiptir. Ancak yeni durumların çabuk kavrayışı halinde şaşaalı dönemler, geç kalındığında ise çöküntüler yaşanmıştır. Kalın çizgilerle çizdiğimiz Bugünkü sürece salt perakendecilik ve geçmişi arama özlemi açısından bakılır ise hüsran, tarih turizmi açısından bakıldığında ise bölgeyi parlak bir gelecek beklemektedir.

2. Bölge yerli ve yabancı turizme yönelik dükkânların yanı sıra yüksek kalite ve hatta markalaşmış kestane şekeri, süt mamulleri, kebap, köfte, Bursa geleneksel yemekleri, kuyum, havlu ve tekstil gibi yerel tad ve ürünlerin şık ve temiz, ancak geleneksel kalıplar içinde sunulmasına doğru gitmelidir. Kayhan ve reyhan gibi sınırlarımız içinde kalan veya komşu mahallelerdeki sokakların koruma altına alınması ve güzelim sivil mimari örneklerimizin işlevlendirilmesi(Butik hotel, muhtelif tadlar sunan lokantalar, muhallebiciler, çok şık kahveler, pastaneler v.b.) bölgenin kaderinin içine girmiştir artık. Bu mekânların Erguvanlar ve rengârenk gül bahçeleri içinde, musiki eşliğindeki ahengi yerli ve yabancı konukların ikinci bir günlerinin de dolu geçmesine büyük katkısı olacaktır.

3. Memleket çapında Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi gibi bölgeler için özel yasa çıkartılmalı ve Yönetimi Yerel yönetimler, İl Özel İdaresi, koruma Kurulu, Emniyet Müdürlüğü ve BTÇH Birliği, Kültür Turizm Vakfı gibi kuruluşlardan müteşekkil bir Mütevelli Heyetine verilmelidir. Bütünlüğü ve özelliklerini muhafaza edici bir dış görünüm nizamnamesi çıkartılması ise hemen bugün girişilmesi gereken vazifedir.

4. İl ve Yerel Yönetimler ve Özel Sektör yatırımlarında bu strateji ve bölgenin merkeziyeti göz önünde tutulmalıdır.

5. BTÇH Birliği özgün yapısı ve 2.5 yıllık faaliyetleri ile, değil bölgenin Bursa’nın en önemli sivil toplum örgütülerinden biri haline gelmiştir.Bize kalırsa en önemli başarısı da bizzat kendisi ve kendisi olmak için bu müddet içinde birçok engele karşı başarısıdır.İl ve Kent Yönetimleri ile bölgedeki 3500 esnafın birlikteliği ve hemahenk yürümesi BTÇH ve Bursa için elzemdir. İster idare isterse esnafımızca olsun bu beraberlik canı gönülden desteklenmeli ve pekiştirilmelidir. İşte bütün SIR buradadır. Aksi taktirde büyü bozulacaktır.

DERNEK TÜZÜĞÜ
Bursa Tarihi Çarşı Ve Hanlar Birliği Derneği Ana Tüzüğü
Madde: 1-Derneğin Adı Ve Merkezi:
Derneğin adı: Bursa Tarihi Çarşı Ve Hanlar Birliği Derneğidir. Derneğin Merkezi ve adresi Bursa’dır. Şubesi yoktur.
Madde: 2- Amaç:
Bursa’da güneyinde Atatürk Caddesi, kuzeyinde Cumhuriyet caddesi, doğusunda Gökdere Bulvarı, batısında Cemal Nadir caddesi olarak belirlenen ve Tarihi Çarşı Ve Hanlar Bölgesi olarak tanımlanan bölgenin, tarihi dokusunun korunmasına, sosyal yaşamın ihtiyaç ve gereklerinin çağa uygun bir şekilde giderilmesine, toplam geliri arttıran bir CAZİBE MERKEZİ haline getirilmesine çalışmak.

Madde: 3- Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri ile Faaliyet Alanı:
Faaliyet alanı: Dernek, mesleki dayanışma alanında faaliyet gösterir.
Kentimizin “ Dağ, Tarih, Termal” stratejisi doğrultusunda Devlet kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, basın – yayın kuruluşları ile yerel, ulusal ve uluslararası düzeydeki benzer yönetimlerle düzenli bir işbirliği oluşturmak.
Bölgede herhangi bir çarşı, han veya alış-veriş yerinin iç işlerine karışmadan yerel, ulusal ve uluslar arası alanda bölgenin tanıtımı ve gelişmesine katkıda bulunmak, üyeler arasında birlikteliği, dayanışmayı sağlamak ve arttırmak.
Üyelerine yeni imkanlar yaratmak, geliştirmek, üyelerin iş sahalarında gelişme ve büyümelerini sağlayacak avantajları, sağlıklı rekabet ortamını temin etmek,
Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, Faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak,
Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak,
Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek,
Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,
Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,
Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek,
Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler, toplu cemiyet faaliyetleri vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak,
Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek,
Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, Gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisleri kurmak,
Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak,
Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek,
Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak,
Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açmak,
Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak çalışma konuları içersindedir.
Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi amacıyla araştırmalar yapmak veya yaptırmak, komisyonlar kurmak, gerektiğinde bunların sonuçlarını açıklamak ve yayınlamak, üyelerinin yaptıkları imalat, proje ve uygulamalarda çevrenin korunmasına azami dikkat etmelerini sağlamak ve çevre bilincinin gelişmesi için her türlü gayreti göstermek,
Bölgedeki tarihi mekanların çağa uygun rasyonel yöntemler ile Avrupa’daki başarılı emsallerine uygun şekilde ve restorasyonlarla tekrar tarihi değer ve alış veriş merkezi kimliğine kavuşturmak,
Amaçlarını gerçekleştirmek için hizmet satın almak,

Madde: 4- Üyelik:
Fiil ehliyetine sahip, derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın ön gördüğü koşulları taşıyan bölgedeki Han, Çarşı, Pazaryeri ve benzeri yer tüzel kişileriyle gerçek kişiler (malik, müstecir, çalışanlar) bu derneğe üye olma hakkına sahiptir.

Madde: 5- Üyeliğe Kabul
Derneğin asıl ve onur üyesi olmak üzere iki tür üyesi vardır.

Asıl Üyelik
Dernek başkanlığına iki asıl üyenin önerisi ile birlikte yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.

Onur Üyeliği
Derneğe büyük yararı, maddi ve manevi yardımı dokunmuş veya dokunacak olan gerçek ve tüzel kişilere Yönetim Kurulu’nun kararı ile onur üyeliği verilir. Bu kişiler Genel Kurul toplantılarına, görüşmelerde söz hakkı kullanarak katılabilirler. Ancak seçme seçilme ile oy hakları yoktur.

Madde: 6- Giriş Ödentisi ve Yıllık Ödenti
Dernek, üye Giriş Ödentisi; 100. TL tutarındadır.
Üyelerin ödeyeceği Yıllık Ödenti; 600,00. TL tutarındadır.

Madde: 7- Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma
1- Üyelikten Çıkma
Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.

2- Üyelikten Çıkarılma
Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller.

a-Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
b-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
c-Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,
d-Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,
e-Tebligata rağmen aidat ödenmemesi

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.

Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığından hak iddia edemezler. Ancak, ayrılma veya çıkarılma, üyenin derneğe olan borçlarını sana erdirmez, yükümlülükleri devam eder.

Madde:8- Derneğin Organları:
Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.

1-Genel kurul,
2-Yönetim kurulu,
3-Denetim kurulu,

Madde:9- Dernek Genel Kurulunun Şekli, Toplanma Zamanı, Çağrı ve Toplantı Usulü
Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.

1-Genel kurulun Şekli ve Toplanma Zamanı:
a-Olağan genel kurul, 2 yılda bir, NİSAN ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
b- Olağanüstü genel kurul yönetim veya denetim kurlunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağan üstü toplanır.

Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağırılır.

2- Çağrı Usulü
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden,günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı, yada elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu çağrı da, çoğunluk sağlanmaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikince toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

3- Toplantı Usulü
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunlunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğunun saplanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantı da çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurullarının üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı, yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde yönetim kurulunca bir tutanak tutulur.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Madde: 10- Seçimlerin Yapılış Usulü:
Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır, üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Tüzel kişi adına ise, tüzel kişi üyenin başkanı veya ilgili tüzel kişi yönetimince, temsille görevlendirilen kişi Genel kurulda oy kullanır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir, ancak oy kullanamazlar.

Genel kurulda, 2 yıllık süre için yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçimleri gizli oylama, açık sayım ile diğer konulardaki kararlar ise açık oylama ile yapılır. Yönetim kurulu ve Denetim kurulu üyeleri için tek oy pusulası ve zarf kullanılır. Ancak Genel kurul; organlardaki üye sayısı, seçilme süreleri, oylama usulü, oyların kullanılması ve oy pusulası hakkında farklı belirlemeler yapabilir.

Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

Siyasi partilerin yönetiminde veya diğer organ ve meclislerinde görev alanlar, dernek yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.

Madde:11- Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.

1-Dernek yönetim ve denetim üye sayılarının belirlenmesi
2-Dernek organlarının seçilmesi,
3-Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
4-Yönetim ve denetim kuralları raporlarının görüşülmesi, yönetim ve denetim kurulunun ibrası,
5-Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
6-Aidat alınıp alınmayacağı ile üye giriş ve yıllık aidat miktarlarının belirlenmesi.
7-Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
8-Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,
9-Derneğin ulusal, uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
10-Derneğin vakıf kurması,
11-Derneğin fesih edilmesi,
12-Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karar bağlanması,
13-Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,

Madde:12- Yönetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu, Genel kurulda seçilen 7 asıl, 5 yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu, asıl üyeleri, seçimden sonraki ilk toplantısında görev bölüşümü yaparak Başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter ve sayman üyeyi seçerler.

Yönetim kurulu, tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla her zaman toplanabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.

Yönetim kurulu asıl üyeliğinde, istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde, seçim listesindeki sırasına göre veya genel kurulda aldığı oy sayısına göre yönetim kurulunca yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu aşağıdaki yetkileri yerine getirir.

1-Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yada üçüncü kişiye yetki vermek,
2-Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
3-Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak,
4-Genel kurulun verdiği yetki ile taşınır ve taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya aynı haklar tesis ettirmek,
5-Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
6-Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
7-Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
8-Derneğe üye alınmasını veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
9-Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak gerekirse çalışma komisyonları oluşturmak ve uygulamak,
10-Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak

Madde:13- Denetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri
1- Denetim Kurulunun Teşkili:
Denetim kurulu , üç asıl ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir.

Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

2- Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu; gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.

Madde:14- Derneğin Gelir Kaynakları
Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

1-Üye giriş ve yıllık aidatı
2-Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,
3-Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
4-Derneğin mal ve varlığından elde edilen gelirler,
5-Yardım toplama hakkında mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,
6-Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.
7-Diğer gelirler.

Madde:15- Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler
Defter tutma esasları;

Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelir, Dernekler Yönetmeliğinin 31. maddesindeki haddi aşması aşılması durumunda, takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.

Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir. Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulur.

Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

1- Kayıt Usulü
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.

2- Tutulacak Defterler
Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.

a-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
b-Üye Kayıt Defteri: Deneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
c-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakları asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
d-Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
e-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
f-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgelerin alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

3- Defterlerin Tasdiki
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

4- Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi
İşletme defteri esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği Ek-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

Madde:16- Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
Gelir ve gider belgeleri;

Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankacılar sıracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği bulunan) “Gider Makbuzu” düzenlenir.

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernek Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Aynı Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise ( Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “ Aynı Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

1- Alındı belgeleri
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK-17’de gösterilen içim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.

Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanıma ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

2- Yetki Belgesi
Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernek Yönetmeliği EK-19’da örneği bulunan) “Yetki belgesi” demek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır.

Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, on beş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.

Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilir.

Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

3- Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

4- Beyanname Verilmesi
Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibariyle sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından doldurularak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından mahallinin mülki idare amirliğine verilir.

Madde:17- Bildirim Yükümlülüğü
Mülki amirliğine yapılacak bildirimler;

1- Genel Kurul Sonuç Bildirilmesi
Olağan veya olağan üstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içerinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3’te sunulan) “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir.

Genel kurul sonuç bildirimine;

a- Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği,

b- Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği.

Eklenir.

2- Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar tapıya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirine bildirilir.

3-Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle ilgili Bildirim
Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği(Dernekler Yönetmeliği EK-23’de gösterilen) “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.

4- Değişikliklerin Bildirilmesi
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi” genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.

Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.

Madde:18- Derneğin İç Denetimi:
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

Madde:19- Derneğin Borçlanma Usulleri
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

Madde:20- Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği
Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.

Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunlun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık az olamaz.

Madde:21- Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
1- Derneğin Feshi:
Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

2- Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde BURSA Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Yönetimler Birliği Derneği” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacakları olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay ve içinde tamamlanır.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

Madde:22- Belirlenmeyen Hususlar
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.


VİZYONUMUZ

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesinin önde gelen esnaf ve yöneticileri son 20-30 yıllık süreci yaşadılar, gördüler ve aylarca tartışarak çeşitli tahliller yaptılar. İş bu bilincin zihinlerde pekiştirilmesi ve organizasyona kalmıştı. Artık başka bir göz ile bakılmalıydı, perakendecilik gözü ile bakıldığında bölgemiz merkeziyetini ve önemini yitirmiş yeni çarşıları kendine rakip sayıyordu. Oysa burası hiçbir merkez ile mukayese götürmeyecek ve perakendecilik kıstası ile yeni çarşı ve AVM ‘ ler ile bir kefeye konulmayacak kadar kıymetli bir mekândı.

MİSYONUMUZ

İkinci tespit ise sınırları, doğası ile çizilmiş, hanlar, çarşılar ve Pazar yerlerinden oluşan coğrafi iktisadi, tarihi, fiziki yapı ve özellikle sosyal kültür ve alışveriş anlayışı ile özel bir bölge oluşudur.Bu bölge, tartışmalar ve irdelemeler sonucu “Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi” olarak isimlendirildi.Ve yeni oluşum ise Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu olarak adlandırıldı.