Bursa Tarihi
Bursa ve Çevresi
Bursa'da Tarihi Yapılar
Bursa'ya Dair
Bursa'da Ünlü İnsanlar
Bursa Müzeleri
Bursaspor
Bursa Doğal Güzellikler
Uludağ ve Dağ Turizmi
Bursa Kaplıcaları ve Termal Turizm

BURSA'DA ÜNLÜ İNSANLAR | BURSA'NIN ÜNLÜLERI

MÜZİĞİN ZİRVEDEKİ İSİMLERİ

*Zeki Müren (1931-1996): Bursa'nın Hisar semtinde doğup büyüyen Zeki Müren, Türk müziğinin sembol isimlerinden oldu. "Sanat Güneşi" olarak anılan sanatçı Türk müziğinde bir çığır açtı ve birçok eser kazandırdı. Giyimi, konuşması ve tarzıyla gönülleri fethetti. Müren 1996 yılında katıldığı bir canlı yayında fenalaşarak, hayatını kaybetti. Heykeli dikildi, Bodrum'da yaşadığı evi müze oldu.

*Yıldırım Gürses: 21 Ocak 1939'da Bursa'da doğdu.  Çocukluğu Yeşil Mahallesi'nde geçti. Sanat hayatına 1951 yılında Bursa Ses Kralı seçilerek başladı.  Henüz yirmi yaşındayken Ankara Radyosu'nu, bir yıl sonra da Ankara Devlet Operası'nın sınavlarını üstün başarıyla, birinci olarak kazandı. 1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Altın Mikrofon Yarışması'nda birinciliği aldı. "Son Mektup", "Gelmez Giden Günler Geri", "Bir Kırık Kalp", "Bir Garip Yolcu", "Sonbahar Rüzgârları" parçaları ile başarı yakaladı. 80'lerin başında Ajda Pekkan ile birlikte "Affetmem Asla Seni" ile yeni bir hamle yaptı. Aynı albümde yer alan "Dertliyim Arkadaş" ve sonra çıkan "Eller Eller" ile "Gül Dudaklım" sanatçının ses getiren son şarkıları oldu. Ünlü sanatçı 61 yaşında, kalp krizi sonucu hayata veda etti.

*Adnan Şenses: 21 Ağustos 1935'te Mudanya'nın Siği (Kumyaka) Köyü'nde doğdu. İlkokula Ankara İsmet İnönü ilkokulu'nda başlayan Adnan Şenses, tahsilinin devamını İstanbul'a taşındıkları Karagümrük İlk ve Ortaokulu'nda tamamladı. Ailesinin isteği üzerine marangozlukla ilgilenen Şenses, 1956 yılında çevresinin sesine verdiği ilgi doğrultusunda müzik hayatına atıldı. Şenses, 35 civarında film çevirdi ve birçok albüm yayımladı.

*Müzeyyen Senar: 1919 yılında Keles'te doğdu.Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstadları da ona dersler verdiler. Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.  

*İlhan İrem: 1955 yılında Bursa'da doğdu. Türk Pop Müziği'nin ünlü bir sesi ve bestecisi oldu. Yurt içinde ve dışında birçok yarışmada Türkiye'yi başarıyla temsil etti.

OYUNCULAR

*Halil Ergün: 8 Eylül 1946 yılında, Bursa'nın İznik ilçesine bağlı Müşküle Köyü'nde doğdu. İlk ve ortaokulu İznik'te okudu. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu. Halk Oyuncuları'nda Teneke adlı oyunla profesyonel oldu. Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile Ankara Birlik Sahnesi'ni kurdu. 1974 yılında Yılmaz Güney'in senaryosu olan Yol filmiyle sinemaya başladı.2006 yılından bu yana Kanal D'de yayınlanan Yaprak Dökümü adlı dizide Ali Rıza Tekin karakterini canlandıran oyuncu sayısız ödülün de sahibi. 

*Erdal Özyağcılar: 1949 yılında İznik'te doğdu. Tiyatronun yanı sıra pek çok sinema ve televizyon filminde rol almış ve seslendirme çalışmaları yapmış olan Özyağcılar, Bizimkiler ve Elveda Rumeli dizisiyle geniş kitlelerce tanınıp sevildi. 1986 yılında 23. Antalya Film Şenliği'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü aldı. *Erkan Can (1958) Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu. 1998 ve 2006 yıllarında Antalya Altın Portakal film festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.

*Aydan Şener: 1 Mart, 1963'te Gaziantep 'ın Kilis ilçesinde doğdu ama bir yaşındayken ailesi ile birlikte Bursa'ya yerleşti. Ortaokul ve lise eğitimini Bursa'da tamamladı. 1981 yılında Türkiye güzeli seçildi. Aynı yıl Miss World dünya güzellik yarışmasında ülkemizi temsil etti. Kısa bir süre mankenlik yaptıktan sonra, 1983 yılında "Küçük Ağa" televizyon dizisi ile birlikte oyunculuk yaşamına başladı.  *Tarık Tarcan: 1958 yılında Mudanya'da doğdu. Manken olarak şov dünyasına atılan Tarcan sinema oyunculuğu ve sunuculuk  yaparak büyük başarı kazandı. Tarcan özellikle Show TV'de  sunduğu Çarkıfelek yarışma programı ile hayli popüler oldu. 

GENÇ JENERASYONUN ZİRVEDEKİ İSİMLERİ

*Burcu Kara :01 Mart 1980'de Bursa'da doğdu. 2000 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Yatırım uzmanlığı yaparken diksiyon kursuna devam etti. 2002 yılında Kanal D'de haber spikerliği yapmaya başladı.  Yaklaşık 2 yıl sonra oyunculuk yapmaya başladı. Sırasıyla Haziran Gecesi, Elveda Derken dizisinde, O Şimdi Mahkum ve Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu filmlerinde görev aldı. 2007 yılında Sadri Alışık Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu ünlü Atıf Yılmaz eseri "Güllü"nün tiyatro versiyonunda Kerem Alışık ile başrolleri paylaştı.

*Ceyda Düvenci: 16 Nisan 1977'de Bursa'da dünyaya geldi. İsmail ve Zümrüt Düvenci'nin tek çocuğu olan Düvenci Bursa Anadolu Lisesi'nde ortaöğretimine başladı. Annesinin yönlendirmesiyle İstanbul'a gidip Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nden, devamında Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 1995 yılında Kandemir Konduk'un Palavra Aşklar adlı TV dizisiyle oyunculuğa başladı. 1997 yılında Star Tv'nin düzenlediği güzellik yarışmasında Türkiye 3. güzeli seçildi. Ardından şöhret kapıları onun için sonuna kadar açıldı.    

*Demet Şener Kutluay: 11 Nisan 1977 'de Bursa'da doğdu. Annesi Naime Şener ve babası Fikret Şener'in üç çocuğundan en küçüğü olan ünlü manken, Nişantaşı Kız Lisesi'nden mezun oldu. 1995 yılında yapılan Miss Turkey güzellik yarışmasında 1.oldu. 15 Temmuz 2005 tarihinde milli basketbolcu İbrahim Kutluay'la evlendi ve  12 Haziran 2006 doğumlu İrem adında bir kızı ve 27 Mart 2009 doğumlu Ömer isimli bir oğlu var.

MODA DÜNYASININ DEVLERİ

*Ayşe-Ece Ege: Bursa'da doğan kızkardeşler ünlü giyim markası "Dice Kayek"i yarattılar. Paris'in ünlü 'Carrousel Du Louvre' salonlarında ve dünyanın birçok yerinde defalarca defile yaptılar. Moda dünyasının dev isimleri haline gelen kardeşler, Fransa'da yaşıyorlar.

*Yıldırım Mayruk: Ünlü modacı Bursa'da doğdu. Babası askerdi. Modaya gönül vermesi terzi olan ablasından etkilenmesiyle oldu. Şapka yaparak başladığı moda hayatına 1950'li yılların sonunda Beyoğlu'ndaki bir çatı katında atölye kurarak devam etti. Kısa sürede atölyesini de, ününü de büyüttü. Yıldırım Mayruk koleksiyonlarını Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi uluslararası merkezlerde ve İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Diyarbakır gibi yurtiçinde sergiledi ve gelirlerini hayır kurumlarına bağışladı.

*Arzu (Özbakış) Kaprol: 1972 yılında Bursa'da doğdu. Daha sonra İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarımı bölümünden mezun oldu.Moda eğitimine Paris'te American Academy'de devam etti.1992 yılında Beymen Academia'nın ''Yarının Avant-garde Kadını'' yarışmasında özel kostüm ödülü ve 1995 yılında da birincilik ödülünü aldı. 1994'te de Tekstil ve Kumaş İhracatçıları Birliği'nin ''Genç Yetenekler'' yarışmasında mansiyon ödülüne hak kazandı. 1995'te kendi tasarım stüdyosu ARTOLIA'yı açtı. 1998'de ise kendi koleksiyonunu ilk defa olarak bir uluslararası fuarda, CPD Düsseldorf Moda Fuarı'nda sergiledi. Zirveye kısa sürede tırmanan ve kendi markasını yaratan Kaprol, moda otoriteleri tarafından ayakta alkışlanıyor.  YAZAR, ŞAİR VE

RESSAMLAR

* Şefik Bursalı Türk ressamı (Bursa 1903 - Ankara 1990) İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde İbrahim Çallı atölyesinde çalışan Şefik Bursalı avrupa yarışmasında birincilik aldı (1930). Konyada resim öğretmenliği yaptı devlet güzel sanatlar akademisinde öğretim üyeliğine atandı (1938), yapıtlarında doğal görünümlerini işledi devlet resim ve heykel sergisinde ikincilik ödülü (1967), kültür ve sanat bakanlığı kültür ve sanat büyük ödülü (1986) aldı. * İbrahim Balaban (1921) Nazım Hikmet'ten resim yapmayı öğrenmiş ünlü bir ressamdır.

DİĞERLERİ

* Sabiha Gökçen (1913-2002) Türkiye'nin ilk kadın pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır.  

* Celal Bayar (1883-1986) Birinci T.B.M.M'de milletvekili olarak görev almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı ve 3. cumhurbaşkanlığı görevleriyle birlikte türk siyasi hayatında önemli bir yeri vardır. 103 yaşında ölen Celal Bayar doğduğu yer olan Gemlik'e bağlı Umurbey köyündeki anıt mezarda yatıyor. Doğduğu ev müze olarak kullanılıyor.

* Cemal Nadir Güler (1902-1947) Türkiye'nin ilk modern karikatüristidir. Karakterleri siyah ve beyaz gibi zıt özelliklere sahip kişiliklerdir. En önemli tiplemesi "Amca Bey"dir. 

* İsmail Hakkı Bursalı Türk şairi ve yazarı (Aydos 1653 - Bursa 1725) Bursa'da Osman Fazlı'nın onayıyla Celvedi Tekkesine şehy oldu. 1722'de bütün kitaplarını bağışlayarak bir kütüphane kurdu. (cami muhammedi) ve bir tekke yaptırarak son yıllarını kitap yazmakla geçirdi. Bursalı İsmail Hakkı usta hattatlığının yanı sıra tasavvuf islam felsefesi ahlak ve tefsirle ilgili manzum ve düzyazı yüzden çok yapıt bırakmıştır.  

* Bursalı Mehmet Tahir Türk yazarı (Bursa 1861 - İstanbul 1924) Meşrutiyette Bursa milletvekili seçildi. 2.dönemde siyasetten ayrıldı ve kendini edebiyat tarihi araştırmalarına verdi. Bursalı Mehmet Tahir biyografi ve bibliyografi alanında yapıtlar veren bir araştırmacı olarak bilinir.

* Şerif Sezer sinema ve tiyatro oyuncusu

* Ata Demirer, güldürü ustası, komedyen

* Özhan Canaydın, Galatasaray Spor Kulübü başkanlarından   * Hande Ataizi, sinema ve tiyatro oyuncusu

* Ali Uyandıran, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

* Neriman Uğur, tiyatro ve dizi oyuncusu

* Vildan Atasever sinema ve dizi oyuncusu

* İpek Erdem, dizi oyuncusu

* Ayrıca, Fatih Erkoç, Sinan Erkoç, Murat Parasayar,  Beyazıt Öztürk, Fatih Ürek, Şebnem Ferah Bursa'da doğmuş ve yetişmiş veya öğrenim görmüş diğer ünlü isimlerden..