Bursa Tarihi
Bursa ve Çevresi
Bursa'da Tarihi Yapılar
Bursa'ya Dair
Bursa'da Ünlü İnsanlar
Bursa Müzeleri
Bursaspor
Bursa Doğal Güzellikler
Uludağ ve Dağ Turizmi
Bursa Kaplıcaları ve Termal Turizm

BURSA'DA ÜNLÜ İNSANLAR | SABUNCUOĞLU ŞERAFETTIN HEKIM

 1386 da Amasya'da doğdu. 12 yaşında hekim Burhaneddin Ahmed'in yanında çalışmaya başladı. Edirne'ye Hekimbaşına varıp bütün hekimler gibi imtihan vererek 17 yaşında hekimlik icazeti aldı. Geçimi yalnız az bir maaş ile olduğu için sıkıntılı halde iken,"Cerrahiye i Haniye" kitabı Sultan  görünce  değer vererek saray hekimliği ve Hekimbaşılığı şerefini verdi. Bu kitapta Sabuncuoğlu Şerafettin ömürboyu gördüğü ve hayvanlarda denediği, kendisinde ve hastalarda tecrübe edip uzun sürede biriktirdiği, acaip ve garip işleri yazdı. Cerrahların çoğu bu kitaptakileri ne görmüş ne duymuşlardır.

    Kitap üç babtır. Birinci babta, hangi hastalıklar dağlanır; ikinci babta, cerahatların, taşların yarılması, temizlenmesi ve dikişi; son babta, kırık çıkıkların tedavisi var. Önemli tedavilerde üstadı, hastayı, kullanılan aletleri çizmiş ve tedavi usulünü anlatmış.

      Sabuncuoğlu 85 yaşındayken "Mücerrebname"(tecrübe olunmuş, denenmişlerin yazıldığı) adlı kitabını yazdı. 1470 yılında vefat etti. Talebesi Altuncuzade de "Kırıkları ve kulak hastalıklarını" anlatan çok önemli bir kitap yazdı. Kitapların hepsi günümüze ulaştı.

Dr.Nazım İntepe Beyefendinin
"Dibace" isimli eserinden