Bursa Tarihi
Bursa ve Çevresi
Bursa'da Tarihi Yapılar
Bursa'ya Dair
Bursa'da Ünlü İnsanlar
Bursa Müzeleri
Bursaspor
Bursa Doğal Güzellikler
Uludağ ve Dağ Turizmi
Bursa Kaplıcaları ve Termal Turizm

BURSA MÜZELERI | ARKEOLOJI MÜZESI

Bursa Arkeoloji Müzesi, Bursa’da 1972 yılından beri hizmet veren, Bythia ve Mysia bölgelerinde bulunmuş M.Ö. 3000’den Bizans Devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği bir müzedir. Reşat Oyal Kültür Parkı içinde yer alır.

    Müzede 25 bin eser yer alır, 2 bin kadarı sergilenmektedir.Müzede sergilenen eserler arasında; Yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar buluntuları,Antandros Nekropolü’nden Şgürin, kap kacak ve süs eşyaları, Karacabey’in Şükraniye Köyü’nde bulunmuş dünyadaki üç örnekten biri olan Greko-Pers mezar steli, Roma dönemine ait taş eserler, Zeus ve Herakles tasvirleri,Kybele heykelleri, Athena ve Apollon’un bronz büstleri, değişik formdaki keramik kaplar bulunur.Bizans dönemine ait gümüş, bronz ve pişmiş toprak eserler ile Arkaik, Klasik, Helenistik,Roma ve Bizans dönemlerine ait altın, gümüş ve bronz sikkelerin yer aldığı Bursa Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde de zengin bir stel koleksiyonu sergilenmektedir. Pazartesi hariç diğer günler mesai saatleri dahilinde ziyarete açık olan Arkeoloji Müzesi’nde eserler dört salonda sergilenmektedir:

    1. Salonda Altınoluk (Antandros) antik kenti nekropolünden ele geçen çeşitli formdaki kaplar, Fgürinler,İÖ 3 binyılla tarihlenen pişmiş toprak mezar buluntuları ve İÖ 2.binyıllardan kalma bronz eserler ile Eski Tunç Çağına ait eserler sergilenmektedir.2. Salonda Hellenistik ve Roma devri taş eserleri sergilenmektedir. Anadolu’nun en eski bereket tanrıçası Kybele heykelleri ile güneş ve aşk tanrıçası bronz Apollon heykeli ve savaş ve akıl tanrıçası Athena büstü nadir güzellikte,mutlaka görülmesi gereken eserlerin başında yer alır. Ayrıca bu salonda, tanrılar tanrısı Zeus’un tasvirleri, gücün temsilcisi Herakles’in tasvirini görebilirsiniz.3. Salonda MÖ. VII. yüzyıldan Bizans devri sonuna kadar geçen zamana ait eserler sergilenmektedir.Cam eserler, altın takılar, çeşitli kaplar ve üst katta Roma devrine ait bronz eserler ile Bizans eserleri görülebilecek yapıtlardır.4. Salonda Üçpınar arkeolojik kazısında ortaya çıkarılan tümülüs mezar odası, savaş arabası canlandırılmıştır. MÖ 546’da Anadolu’nun Persler tarafından istila edildiği döneme ait buluntular sergilenmektedir. 

     Salonda ayrıca Karacabey’de bulunan Greko-Pers mezar steli de yer almaktadır.Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde; çeşitli mimari parçalar, lahitler ve oldukça zengin mezar stelleri yer alır. Ayrıca Bursa ve çevresindeki kazılarda bulunan lahit mezar örnekleri ile çeşitli Roma ve Bizans dönemine ait mimari parçalar da müze bahçesinde sergilenmektedir.